Dostupni linkovi

Direktor NSA: Sprečeno 50 napada u 20 država sveta


Direktor Nacionalne bezbednosne agencije SAD Keit Aleksander izjavio je u utorak, svedočeći pred Komitetom za bezbednosne poslove američkog Konresa, da je korišćenjem dva programa nadgledanja interneta i telefona sprečeno 50 terorističkih napada u 20 država širom sveta.

On je rekao da je najmanje deset napada sprečeno samo u Americi, uključujući i planirani bombaški napad na njujoršku berzu.

Aleksabder je kazao da oba programa prati stalni nadzor kojim se sprečava bilo kakva zloupotreba i kršenje prava na privatnost.

Da je program postojao pre napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine, službe bi uspele da registruju kontakte jednog od otmičara sa bazom Al Kaide u Jemenu, istakao je Aleksander, prenosi Tanjug.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u ponedeljak da je program internet nadzora koji sprovode bezbednosne agencije u SAD neophodan, ali je dodao da razume legitimnu zabrinutost koja je nastala nakon medijskih izveštaja.

On je, zbog toga, zatražio da sa što više materijala bude skinuta oznaka državne tajne, najavivši i osnivanje nezavisne komisije koja će još jednom proveriti ceo program.
XS
SM
MD
LG