Dostupni linkovi

NATO više neće voditi borbene operacije u AvganistanuGeneralni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da trupe međunarodne koalicije više neće voditi borbene operacije u Avganistanu i da će njihova nova misija biti obuka i pružanje pomoći avganistanskim snagama bezbednosti.

"Ova odluka je značajna prekretnica", naveo je Rasmusen u svom saopštenju i dodao da avganistanske jedinice preuzimaju obezbeđivanje zemlje, te da međunarodne trupe NATO više neće "planirati, voditi i izvršavati borbene operacije".

Rasmusen je saopštenje izdao pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai na jednoj ceremoniji u Kabulu izjavio da državne bezbednosne snage od NATO-a preuzimaju obezbeđivanje zemlje.

U Avganistanu je trenutno raspoređeno oko 97.000 pripadnika NATO trupa, a njihovo povlačenje planirano je za kraj 2014. godine.

Mali deo pripadnika NATO će posle toga ostati u Avganistanu, a njihova nova misija biće obuka, davanje saveta i pružanje pomoći avganistanskim trupama u obezbeđivanju zemlje.
XS
SM
MD
LG