Dostupni linkovi

Građani BIH pozivaju Inzka da iskoristi ovlasti


Građani Bosne i Hercegovine od visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka, zahtijevaju intervenciju u pravni sistem Bosne i Hercegovine i donošenje odluke kojom će u potpunosti biti ispoštovana Odluka Ustavnog suda BiH, kojom su predstavnici u Parlamentarnoj skupštini morali uskladiti član 5. Zakona o JMB sa Ustavom BiH.

To je navedeno u otvorenom pismu upućenom prvom čovjeku OHR.Nakon posjećanja na tragične posljedice nečinjenja bh. političara od Inzka je osim zakona jendinstvenom matičnom broju zahtijevano i nametanje pravnog okvira za još niz spornih pitanja.

"Građani Bosne i Hercegovine od Vas zahtijevaju da iskoristite ovlaštenja koja su vam data članom V Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Bonskom deklaracijom, prema kojim ste Vi konačni autoritet u našoj državi u tumačenju Sporazuma o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora,prema kojem ste Vi ovlašteni da “pružate pomoć kada je ocijenite neophodnom u iznalaženju rješenja za sve probleme koji se pojave u vezi sa civilnom implementacijom“, navedeno je u otvorenom pismu.

Građani Bosne i Hercegovine smatraju da je u ovom trenutku pomoć visokog predsatavnika neophodna, i insistiraju da Zahtjev prenese i Vijeću za implementaciju mira, te kako su naveli da ih izvjesti "da država Bosna i Hercegovina nije „crna rupa“ na kraju Evrope, da građani Bosne i Hercegovine žele život dostojan čovjeka, da žele poštivanje ljudskih prava". Nažalost, mjesecima se ta prava oduzimaju našim najmlađim, a oni koji su u obavezi da ta prava štite i promoviraju, najviše ih krše i opstruiraju svaki suprotan zahtjev.

Kako stoji na kraju pisma Inzku, nakon smrti bebe Berinine Hamidović, očito je da poslanici ovakvu situaciju mogu trpiti duže od djece.
XS
SM
MD
LG