Dostupni linkovi

BiH: Preminula beba bez matičnog broja


Protesti u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o matičnom broju
Berina Hamidović, beba od mesec i po, preminula je u Beogradu, gde se nalazila na lečenju. Otac Emir kaže da je njegovo dete bilo žrtva administracije, prenosi sarajevski portal klix.ba.

Berina je rođena 17. marta ove godine. Dijagnostifikovana joj je traheoesofagealna fistula na mestu anastomoze, zbog čega nije mogla da jede.

Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspešna, upućena je u Beograd, piše "Klix". Međutim, tada su nastupili novi problemi jer beba, iako hitan slučaj, nije imala matični broj, a samim tim ni pasoš, dok su oboje roditelja nezaposleni.

Kad su konačno uspeli da dođu do Beograda, u tamošnjoj bolnici pojavili su se novi problemi.

"Iz Kantona nisu uplatili 100.000 dinara, što je bila njihova obaveza. U zakonu lepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U Kantonu su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti da plate lečenje. Puno nam je pomogla jedna pravnica iz Srbije. Objasnili smo joj da je beba tu poslana na operaciju, pa su nam rekli kako će to oni rešiti pravnim putem", rekao je Hamidović.

Berina je potom dobila sepsu. Preminula je 13. juna.
XS
SM
MD
LG