Dostupni linkovi

Borchardt:Predmete procesuiramo na osnovu dokaza ne politike


Šef Misije Evropske Unije na Kosovu za vladavinu prava, Bernd Borchardt, je u javnom pismu dostavljeno medijima naveo da „EULEX-ovi tužioci, kao i svi ostali kosovski tužioci, ne procesiraju predmete na osnovu politike, nego na osnovu dokaza“.

„Većina osumnjičenih za ratne zločine izvršene protiv kosovskih Albanaca tokom rata jesu kosovski Srbi, ili državljani Srbije. Ali oni više nisu na Kosovu. Sudstvo na Kosovu (uključujući EULEX) ne može da vodi istragu protiv navodnih izvršilaca, već ima nadležnost samo na Kosovu. Svi mi poštujemo zakone Kosova, a zakoni Kosova kažu da se nikome ne može suditi u odsustvu. Ako se navodni izvršioci nalaze van zemlje, malo je toga što možemo da uradimo osim da one informacije koje posedujemo podelimo sa tužilaštvima na drugim teritorijama“, piše Bochardt.

Policija EULEX-a je 23 maja uhapsila sedamoro bivših komandanata i boraca OVK, osumnjičenih za ratne zločine. Hapšenje je izazvalo I proteste veterana OVK, koji su u poslednjih dana postavili postere po gradovima Kosova, optužujući EULEX da ne radi ništa kada je riječ o ratnim zločinima.

Pređimo na stvar, piše dalje šef misije EULE-xa, „Većina kosovskih Albanaca koji su osumnjičeni za ratne zločine iste su izvršili protiv svojih kosovskih Albanaca. I ti izvršioci su na Kosovu, pod nadležnošću Kosova. Ključno načelo vladavine prava jeste to da je svako jednak pred zakonom i da niko nije iznad zakona. To se dešava svuda u regionu: srpski tužilac za ratne zločine sudi Srbima u Srbiji, bosanska Posebna komora za ratne zločine sudi Bošnjacima u Bosni, hrvatsko Tužilaštvo za ratne zločine sudi Hrvatima u Hrvatskoj. I doći će dan kada će Kosovski sud suditi kosovskim građanima na Kosovu bez međunarodne podrške“, kaze između ostalog šef misije EULEX-a.
XS
SM
MD
LG