Dostupni linkovi

Hrvatska: Vrh vodenog vala u Batini, u pomoć pozvana vojska


Vrh vodenog vala prolazi Hrvatskom, vodostaj je visok, ali većih poplava nema, javlja HRT.

Mjestimice se pojavljuju izvori vode iza nasipa, koji se odmah potom saniraju. Dežurstva su danonoćna, a intervencije su očekivane jer je normalno da visoki vodostaj pravi probleme s podzemnim vodama.

'Usljed iznimno velikog vodostaja Dunava iznimno je velik uspor Dunava u područje rijeke Drave. Dunav prodire duboko rijekom Dravom i nekih 30 do 40 kilometara uzvodno što je dovelo do dizanja vodostaja i na području ušća Karašice. Oko tamošnjeg vikend naselja podignuti su privremeni nasipi. Zbog povećanog vodostaja pojedinim djelovima nasipa prijetilo je prelijevanje. Pozvana je vojska i radimo na sanaciji i stabilizaciji stanja', izjavio je voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Dunav je jutros kod Batine imao vodostaj 776 cm i raste. Vodostaj u Dalju raste (945). Isto je i u Vukovaru (706). Prije sedam godina vodostaj Dunava u Vukovaru bio je 750 centimetara, a 1965., u vrijeme velikih poplava - 795 centimetara.

Vrh vodnog vala kreće se 60 km na dan i kroz Vukovar će proći sutra. U nedjelju bi trebao izaći iz Hrvatske. Idućih od 7 do 10 dana vodostaji će biti visoki pa će mjerodavne službe biti na oprezu dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što će predstavljati manju ugrozu za područje zaštićeno nasipima.

Poplavom ugrožena područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije danas će posjetiti predsjednik Ivo Josipović.
XS
SM
MD
LG