Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder o zatočavanju Srebreničana u školama prije ubijanja


Zaštićeni svjedok pod pseudonimom RM – 269
Zaštićeni svjedok pod pseudonimom RM – 269
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka, pripadnika srpskih snaga koji je pod pseudonimom RM – 269 opisao događaje iz Srebrenice u srpnju 1995.godine.
On je još jedan u nizu insajdera iz vojske bosanskih Srba – koji je za potrebe tužiteljstva svjedočio o organiziranim zločinima u spomenutoj zaštićenoj zoni UN-a gdje je prema optužnici ubijeno oko 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, dok novije istrage potvrđuju broj od preko 8000 žrtava.

Nakon pada Srebrenice svjedok RM – 269 stražario je u školi u Orahovcu gdje su 14.srpnja 1995.godine - srpske snage dovele prema procjenama preživjelih, između dvije i dvije i pol tisuće zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Tužiteljstvu je insajder potvrdio da je tamo vidio više oficira iz Zvorničke brigade VRS-a, koji su upravljali operacijom pogubljenja.

„Muslimanski zarobljenici su stigli u školu u Orahovac i odvedeni u fiskulturnu dvoranu. Nakon nekoliko sati zarobljenici su odvođeni iz dvorane, vezani i ukrcani u jedan kamion vezani od strane vojne policije (VRS). Kamion je odvezen iz školskog dvorišta i skrenuo u pravcu Tuzle. Svaki put nakon što bi kamion otišao čuli su se pucnjevi, nakon čega se kamion vraćao prazan i odvozio više zarobljenika. To se nastavilo sve dok fiskulturna dvorana nije bila potpuno prazna, bez zarobljenika“, pročitala je sažetak iskaza tužiteljica Rejčel Hohauzer (Rachel Hochhauser).

Nakon izvršene operacije ubijanja u školi u Orahovcu, insajder je poslan idući dan u školu u Ročevićima, gdje su prema optužnici srpske snage držale oko 500 zarobljenika. I tamo je uslijedio isti scenarij.

„Zarobljenici su već bili u školi i svjedok je primijetio mrtva tijela, leševe muslimanskih zarobljenika koji su bili u civilnoj odjeći. Na kraju, zarobljenici iz Ročevića su ukrcani na kamione i svjedok je kasnije saznao da su pogubljeni u Kozluku“, potvrdio je u svom iskazu tužiteljstva.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00
Direktan link

Insajder koji svjedoči pod pseudonimom RM-269, skrivenog lika i glasa – iskaz će dovršiti u petak, a u nastavku izvođenja dokaza tužiteljstva očekuju se svjedočenja još nekih pripadnika srpskih snaga, kao i preživjelih žrtava iz Srebrenice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG