Dostupni linkovi

Maras: Od ulaska Hrvatske u EU korist za ceo region



Ministar poduzetništva i obrta Hrvatske Gordan Maras izjavio je danas će ulazak te zemlje u Evropsku uniju, 1. jula, imati veliku korist za privredu regiona koja 59 odsto
izvoza šalje u EU.

Maras je kazao novinarima u pauzi Drugog regionalnog kongresa o povoljnom poslovnom okruženju u Jugoistočnoj Evropi da izlazak Hrvatske iz članstva CEFTE ne znači da ona neće u budućnosti sarađivati sa ostalim zemljama članicama, jer je Hrvatskoj tržište CEFTE veoma važno i interesantno.

Državni sekretar ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević kazao je da je Hrvatska bila najznačajniji partner Srbije u okviru CEFTA programa, a da se sada otvara novi prostora za saradnju sa zemljama koje su ostale u toj grupaciji.

"CEFTA je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije posle EU, tako da je saradnja u okviru te grupacije više nego važna za Srbiju", naveo je Nikčević i dodao da želi da Hrvatska i kao zemlja EU, ostane i dalje značajan partner Srbije u razmeni roba i budućih investicija.

Ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta BiH Sanjin Halimović rekao je da iskustva Hrvatske u procesu pristupanja EU mogu pomoći i BiH i drugim zemljama regiona, kao i da očekuje da će Hrvatska ulaskom u EU raditi u interesu celog regiona.

On je rekao da će BiH pokušati da ublaži negativne posledice izlaska Hrvatske iz članstva CEFTE i da se nada da to neće odraziti negativno na privredu BiH.
XS
SM
MD
LG