Dostupni linkovi

Grčka: Državna RTV uskoro opet u etru


Protesti zbog zatvaranja grcke RTV
Protesti zbog zatvaranja grcke RTV

Grčka Vlada obećala je danas da će ponovo pokrenuti rad državne radio-televizije (ERT) za nekoliko sedmica, posle burnog negodovanja zaposlenih, sindikata i političkih stranaka na jučerašnju odluku o njenom zatvarnju.

Vlada je kasno sinoć isključila signale državnog radija i televizije samo nekoliko časova posle objavljivanja neočekivane odluke. Najavljeno je da će buduća ERT imati znatno manje zaposlenih od dosadašnjih oko 2.600.

Vladin portparol Simos Kedikoglu rekao je Rojtersu da je odluka o zatvaranju ERT donesena pre šest sedmica i da nije povezana sa aktuelnom inspekcijskom posetom delegacije EU i Međunarodnog monetarnog fonda Atini.

Sindikat novinara nazvao je ovaj potez "državnim udarom" i pozvao na štrajkove svih medija u Grčkoj. Pojedini novinari ERT-a ne žele da napuste prostorije ovog preduzeća, a za danas su zakazani novi protesti.

Ostali televizijski kanali danas u znak protesta emituju reprize i dokumentarce. Zaposleni u državnom kanalu NET nastavili su emitovanje programa preko interneta bez odobrenja Vlade.

Kedikoglu, koji je i sam nekada bio novinar državne televizije, izjavio je ranije da je ERT "tipičan primer netransparentnosti" i velikog traćenja novca.
XS
SM
MD
LG