Dostupni linkovi

Grčka spala na tržište u razvoju


Grčka je postala prva razvijena zemlja čiji je status snižen na tržište u razvoju.

Njujorška kompanija MSCI se na takvo sniženje statusa odlučila budući da je grčki indeks akcija potonuo za 83 odsto od 2007. godine, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Grčka nije uspela da ispuni kriterijume povezane sa pozajmljivanjem hartija od vrednosti, kreditnim olakšicama i prodajom obveznica "na prazno" (odnosno ako niste vlasnik tih hartija), saopštila je kompanija MSCI, čije indekse akcija prate investitori u čijem su posedu aktive u vrednosti od sedam biliona dolara.

Rejting Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata podignut je na status "tržišta u razvoju", dok je rejting Maroka oboren na "granično tržište".

Nakon što je u aprilu 2010. isključena sa tržišta obveznica, Grčka je prihvatila dva međunarodna paketa pomoći, jer je javno protivljenje smanjenju plata i penzija onemogućilo sprovođenje obećanih ekonomskih reformi. Glavni indeks Atinske berze ASE je od oktobra 2007. drugi najgori indeks na svetu zbog ogromnih gubitaka.

Kompanija MSCI je u junu 2012. stavila Grčku pod posmatranje, navodeći da su ograničenja u vezi sa ulaganjima u robi, vanberzanskim transakcijama i prodaji obveznica "na prazno" onemogućile Grčku da ima potpuno funkcionalno tržište.
XS
SM
MD
LG