Dostupni linkovi

Beograd: Apel za stopiranje izgradnje tržnog centra na mestu logora "Topovske šupe"


Grupa građana i građanki koja se protivi rušenju objekata nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu je poslala pisma gradskim i organima i institucijama u Srbiji u čijoj nadležnosti je donošenje odgovarajućih akata, apelujući na njih da reaguju i pomognu u sprečavanju rušenja objekata radi izgradnje tržnog centra na toj lokaciji.

“Srbija je postala punopravni član međunarodne organizacije za istraživanje i edukaciju u oblasti Holokausta i to je članstvo obavezuje da takve standarde i norme u svakoj prilici podržava i afirmiše. Stoga, na volšeban način nastala “urbanistička pogodnost” ne bi smela biti korišćena kao paravan za ovakvo drastično poniženje žrtava Holokausta i njihove preživele rodbine i potomaka, kao i njihovih nekadašnjih i današnjih sugrađana”, navodi se u pismu.

Pismo je poslano odborničkim grupama Skupštine grada Beograda i Skupštine Republike Srbije, predsedniku Republike Srbije kao i njegovom prethodniku, Savezu jevrejskih opština (u vidu informacije), Istorijskom muzeju Srbije, Institutu za savremenu istoriju, Institutu za noviju istoriju, Muzeju žrtava genocida, Institutu za evropske studije, Ministarstvu kulture i informisanja, Narodnom muzeju, SUBNOR-u Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture - Beograd.

"Nadamo se da će naša akcija kao i obraćanje svima koji mogu biti nadležni za očuvanje i adekvatan tretman objekata Topovskih šupa pokrenuti već postojeće ili u novonastaloj situaciji neophodne procedure zaštite. Očekujemo njihove jasne i brze odgovarajuće reakcije o kojima bismo zatim obavestili i sve za ovakva pitanja nadležne međunarodne organizacije i institucije.", najavili su organizatori.

“Jevrejski logor Beograd”, kako su Topovske šupe nazivane u nemačkim dokumentima, formiran je u Beogradu u leto 1941. godine i u njemu je bilo zatočeno oko šest hiljada Jevreja i 1.500 Roma, uglavnom iz Beograda i Banata.

Zgrade u kojima su hiljade ljudi bile smeštene i iščekivale zajedničku smrt, delimično još postoje, iako u oronulom stanju, ali samo jedna tabla koju je pre nekoliko godina postavila Jevrejska zajednica, podseća na to da je tamo postojao logor.
XS
SM
MD
LG