Dostupni linkovi

Nemačka traži odgovore Vašingtona zbog špijuniranja


Nemačka vlada planira da uputi listu pitanja američkoj administraciji nakon otkrića da vlada SAD sprovodi program špijuniranja preko Interneta.

"Sačinili smo listu pitanja koju ćemo poslati američkim prijateljima", rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Nemacke Hans-Peter Fridrih.

Poziv na uzbunu javnosti koji je pre nekoliko dana, putem britanskog lista "Gardijan", poslao bivši radnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden (29) upozorivši da službe bezbednosti SAD špijuniraju građane planete i nadgledaju njihove aktivnosti na internetu, imao je globalni ođek i izazvao zabrinutost EU i Nemačke.

Evropska unija je reagovala oštro i najavila da će tražiti objašnjenje od Vašingtona, a isto je zatražila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nemačka je, prema podacima koje je Snouden otkrio, članica EU u kojoj su mere nadzora komunikacija bile najviše primenjivane.

Američki predsednik Barak Obama pokušao je da uveri javnost da je sve rađeno pod kontrolom sudstva i Kongresa, kao i da je čitav projekat uperen samo protiv terorizma.

Predstavnici Evropske unije zatražiće od Sjedinjenih Država objašnjenje nakon skandala u vezi sa masovnim nadzorom nad komunikacijama od strane američkih tajnih službi, rečeno je danas na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG