Dostupni linkovi

Komiteta ministara Vijeća Evrope: Novo upozorenje bh. vlastima


Komitet ministara Vijeća Evrope (VE) je danas na sastanku podsjetio je da je BiH pravno obavezna da usvoji amandmane na Ustav i izbornu legislativu kako bi ih uskladila s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Najoštrije su osudili činjenice da vlasti i politički lideri BiH, od zadnje istrage Komiteta od 7. maja, nisu uspjeli pronaći konsenzus kako bi ispunili tu svoju obavezu, iako su ponavljano izražavali spremnost da to učine.

Podsjetili su da kontinuirani neuspjeh da se postigne konsenzus u vezi s neophodnim amandmanima na Ustav stvara izuzetno veliku zabrinutost te su podvukli činjenicu da vrijeme za usklađivanje Ustava BiH i izborne legislative s Konvencijom, a u vezi sa izborima 2014. godine ističe.

Kako je danas saopćeno iz Ureda Vijeća Evrope u BiH, Komitet ministara je podsjetio i da nepostizanje dogovora neće predstavljati samo kršenje Člana 46 stava 1 Konvencije, nego će ozbiljno potkopati legitimitet i kredibilitet budućih izabranih tijela u državi.

Stoga su apelirali na vlasti i političke lidere u BiH da usvoje amandmane na Ustav i izbornu legislativu, kako bi se uskladili s Konvencijom, te da to pitanje shvate kao hitno.

- Ministri urgiraju na vlasti BiH da, bez odgađanja, informiraju Komitet o svim poduzetim koracima u ovom pravcu, te je odlučeno da će se ovo pitanje ponovo razmatrati na narednom sastanku Komiteta, koji će biti održan u septembru 2013. godine - navedeno je u saopćenju.

Također, odlučeno je da će predsjedavajući Komiteta ministara VE uputiti pozivno pismo odgovornom ministru na nivou BiH za naredni, septembarski sastanak, kako bi se razmijenili stavovi u vezi s provođenjem presude.
XS
SM
MD
LG