Dostupni linkovi

Sirija: Pobunjenici osvojili Golan


Sirijski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad prelazom Kuneitra na liniji razdvajanja izmedju Izraela i Sirije na Golanskoj visiji, javio je jutros izraelski radio, pozivajući se na vojne zvaničnike.

Šef mirovnih operacija UN Herve Ladsu potvrdio da je bilo incidenata, uključujući pucnjavu na sirijsko izraelskoj granici i da su pobunjenici osvojili granični prijelaz.

Pobunjenici protiv režima sirijskog predsendika Bašara al Asada zauzeli su nešto ranije prelaz Kuneitra koji povezuje Izrael i Siriju, a na kome su mirovnjaci svjetske organizacije.

Prelaz Kuneitra u demilitarizovanoj zoni, kojom patrolira UN, je jedini između dvije neprijateljske zemlje i preuzimanje kontrole nad njim moglo bi da poveća zabrinutost Izraela za bezbjednost zbog sirijskog građanskog rata.

"Da bilo je pucnjave", rekao je Herve Ladsu novinarima tokom posjete Parizu, dodavši da se pomno prate događaji na Golanskoj visiji, koja je vrlo osetljiv region, kako je kazao, potvrdivši da je prelaz osvojen.

On je objasnio da su snage UN (UNDOF) preduzele su mjere da osiguraju bezbjednost svog personala, ali je naglasio da ti incidenti nisu doveli u pitanje misiju svjetske organizacije.

"Činimo sve da smanjimo rizike. Zatvorili smo punktove koji su bili isuviše eksponirani, ojačali našu opremu i vozila i naše aktivnosti su statičnije", rekao je on, kako je prenio Rojters.
XS
SM
MD
LG