Dostupni linkovi

Demonstranti ne odustaju, Erdogan poručuje da neće popustiti


Turska: Masovni protesti se nastavljaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Turska: Masovni protesti se nastavljaju

Hiljade demonstranata koji traže ostavku premijera Redžepa Tajipa Erdogana ponovo su u četvrtak naveče okupirale trg Taksim u Istanbulu, sedmog dana protesta koji potresaju Tursku.

Šef vlade, koji treba da se vrati s trodnevnog puta po zemljama Magreba, izjavio je u četvrtak u Tunisu kako neće popustiti ulici.

Erdogan je isključio mogućnost da se odustane od obnove trga Taksim koja je uzrok pobune i osudio umešanost "terorista" na strani demonstranata.

Turski premijer skratio je posetu severnoj Africi usled sve masovnijih protesta u zemlji u kojima je dosada poginulo troje, a ranjeno više hiljada ljudi. Demonstranti koji su se prvobitno suprostavili gradnji poslovnog kompleksa uništavanjem javnog parka, sada traže Erdoganovu ostavku zbog brutalne reakcije policije.

Pre odlaska na turneju po severnoj Africi u ponedeljak, Erdogan je predviđao da će se protesti okončati pre nego što se vrati u zemlju. Međutim, policija je uoči njegovog povratka u glavnom gradu Ankari upotrebila suzavac i vodene topove protiv demonstranata koji su podigli barikate i potom ih zapalili.

Tim povodom izveštač Radija Slobodna Evropa Glen Kejts (Glenn Kates) javlja iz Istanbula:

“Sve oči će danas biti uprte u Erdogana, kada se vrati sa četvorodnevnog puta po inostranstvu. Predstavnici demonstranata su se juče po prvi put sastali sa zamenikom premijera Bulentom Arinčom, izloživši mu svoje zahteve. Međutim, glavni izvor gneva demonstranata je Erdogan, koji se sa nipodaštavanjem odnosio prema njihovim akcijama. Oni sada očekuju da turski premijer lično resave njihove zahteve”.

Erdogan je nazvao proteste nedemokratskim, ali se njegov zamenik izvinio zbog nasilja policije.

Tokom susreta predstavnika demonstranata sa Arinčom, između ostalog je zatražena smena šefova policije i gradonačelnika Istanbula, zabrana upotrebe suzavca, oslobađanje pritvorenih građana i povlačenje plana za preuređenje Gezi parka, koji je deo centralnog trga Taksim.

Pritvaranja zbog poruka na Tviteru

Protesti su u međuvremenu nastavljeni. Kao gest solidarnosti među različitim grupama koje su izašle na ulicu, sekularni demonstranti na trgu Taksim su se pridružili u sredu muslimanima vernicima na molitvi povodom tradicionalnog praznika.

U primorskom gradu Izmiru, demonstranti traže oslobađanje 30 ljudi koji su zatvoreni zbog postavljanja “lažnih informacija”, kako su saopštile vlasti, na Tviteru.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan
Rođaci pritvorenih – reč je uglavnom o 20-godišnjacima – ističu da su postavili nekoliko poruka na ovoj društvenoj mreži, obaveštavajući demonstrante o poziciji policije i preprekama koje je postavila u gradu. Pritvoreni strahuju da mogu biti krivično gonjeni.

Erdogan je nazvao Tviter “zlom” koje se koristi za širenje “laži”.

Demonstranti optužuju Erdoganovu vladu da je sve autoritarnija i nastoji da nametne islamske vrednosti u sekularnoj državi.

Istovremeno, Erdogan tvrdi da su demonstracije organizovali “ekstremisti”.

Erdoganova Partija pravde i razvoja je na vlasti od 2002. godine.

Uništenje Gezi parka je deo šireg urbanističkog projekta dodeljenog Kaljon grupi, koja ima bliske veze sa vlastima. Predviđena je gradnja tržnog centra, za koga je Erdogan rekao da neće biti običan, već će uključivati kulturne centre, opersku kuću i džamiju, zatim obnavljanje vojnog garnizona iz otomanskog doba i rušenje istorijskog Artarturkovog kulturnog centra.

Vlada je davala nejasna i nekonzinstenta saopštenja o ovom projektu što je izazavalo nezadovoljstvo demonstranta koji se protive zameni zelene površine parka sa sivim betonom.

XS
SM
MD
LG