Dostupni linkovi

MMF priznao greške u merama za Grčku


Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao je u četvrtak da je pri pružanju pomoći Grčkoj napravio "primetne propuste" - potcenio je koliko će mere štednje koje je Fond tražio pogoditi već posustalu privredu te zemlje.

MMF je ovo neuobičajeno otvoreno priznanje dao u izveštaju o tome kako je delovao u vezi s grčkom dužničkom krizom, koja je pokrenula finansijske poremećaje širom evrozone, navodi Beta.

Grčka privreda se poslednje tri godine održava uz pomoć zajmova iz Evrope i MMF-a, u zamenu za oštre mere štednje koje su pogoršale recesiju, sada u šestoj godini.

Grčka je do sada primila oko 200 milijardi evra u zajmovima iz odobrenog programa pomoći koji ukupno iznosi 240 milijardi evra. Mere su smanjile budžetski deficit, ali su pogurale Grčku u mnogo dublju recesiju nego što su pre tri godine predvideli MMF i njegovi partneri u Evropskoj uniji, a nezaposlenost je porasla na iznad 27 posto.

U izveštaju se navodi da su MMF i njegovi partneri koji su dali paket pomoći, znatno potcenili koliko će mere štednje, kao što su smanjenja rashoda i povećanje poreza, uticati na privredu.
XS
SM
MD
LG