Dostupni linkovi

Slovenija: Janša presudu smatra neodrživom i političkom


Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, kojega je prvostupanjski sud u Ljubljani u srijedu osudio na dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne, nazvao je takvu presudu neodrživom i političkom.

"Takva presuda predstavlja sramotu za cijelu državu i neće se moći održati", rekao je Janša na konferenciji za novinare, dodavši da se radilo o "montiranom procesu" iza kojega vidi svoje političke protivnike.

Prilikom izricanja presude, sutkinja Barbara Klajnšek rekla je da se sud držao zakona i iznesenih dokaza, te da su svjedoci i sudu predočeni dokumenti potvrdili navode iz optužnice.

Prema obrazloženju presude, Janša je kao premijer 2006. godine preko posrednika prihvatio ponudu o nagradi ako posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku, vrijedan 278 milijuna eura, dobije Patria, u čemu su sudjelovala i ostala dvojica osuđenih, a to su učinili iz koristoljublja.


Uz Janšu osudjeni su i oficir slovenske vojske Tone Krkovič i vlasnika tvrtke "Rotis" Ivan Črnkovič i to na 22 mjeseca.

Uz zatvorske kazne, sud je svoj trojici izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura svakome, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju "Patria".
XS
SM
MD
LG