Dostupni linkovi

EU suspendovala 5 miliona eura pomoći za bh. poljoprivredu


Evropska unija suspendovala je pet miliona eura namijenjena za dva projekta u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, zbog neuspjeha vlasti Bosne i Hercegovine da okonča pripreme za taj posao.

Cilj projekata je obezbjeđenje bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u BiH za izgradnju kapaciteta pri realizaciju fondova EU za ruralni razvoj, te izradu strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju.

"Veoma je važno da vlasti Bosne i Hercegovine, na svim nivoima, iznađu praktične i održive dogovore kako bi građani imali koristi od sredstava Evropske unije. U ovom slučaju, nedostatak pripreme i koordinacije istovremeno znači da poljoprivrednici možda neće moći iskoristiti njima namijenjena buduća sredstva Evropske unije u iznosu od desetina miliona eura“, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Iz Evropske komisije je saopšteno da stalni nedostatak napretka u ovim područjima, kao i u usklađivanju zakonodavstva po ovom pitanju sa pravnom stečevinom EU, ne donosi samo potencijalni gubitak sredstava u iznosu od 5 miliona eura, već bi mogao kasnije rezultovati gubicima od nekoliko desetina miliona eura namijenjenih sektoru poljoprivrede za period od 2014-2020. godine.

Na sastanaku nadzornog odbora za provedbu IPA-e između EU i BiH, koji će se održati 24. juna 2013. godine, biće razmotreno da li će projekti biti ukinuti.
XS
SM
MD
LG