Dostupni linkovi

Cijene nafte u padu zbog vijesti iz kineske privrede


Cijene sirove nafte u utorak su bile u padu, nakon vijesti da je aktivnost kineskog prerađivačkog sektora smanjena, što ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede.

Jačanje dolara, koji je u ponedjeljak pao poslije slabih podataka o prerađivačkom sektoru SAD-a, takođe se odrazilo na cijene nafte, koja u dolarima postaje skuplja, što smanjuje tražnju, prenosi agencija France Presse.

Američka "laka" nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 41 cent na 93,04 dolara po barelu. Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" na berzi u Londonu pojeftinio za 26 centi na 101,80 dolara.

"Ekonomski rezultati iz Kine obaraju cijene. Kineska privreda se po svoj prilici hladi, a to podstiče zabrinutost oko tražnje", rekao je France Pressu jedan od direktora firme Purvin & Gertz iz Singapura Victor Schum.

Aktivnost kineskog prerađivačkog sektora smanjena je u maju više nego što se prvobitno mislilo, saopćila je u ponedjeljak banka HSBC, potvrđujući prvi pad aktivnosti u posljednjih sedam mjeseci.
XS
SM
MD
LG