Dostupni linkovi

SAD uvele nove dodatne sankcije Iranu



Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su nove, dodatne, sankcije Iranu i na meti se našla iranska valuta - rial i automobilska industrija.

Američki predsjednik Barack Obama uveo je jednostrane sankcije Iranu koje se direktno odnose na transakcije u gotovoj valuti ili na otvorenim računima s gotovinom van zemlje. Suština američkih sankcije Iranu jeste da se učini iranska valuta "neupotrebljivom van granica zemlje", dok Islamska Republika ne učini ustupke vezano za sporan iranski nuklearni program.

Sankcije se odnose i na kažnjavnje svi onih koji učestvuju u prodaji roba i usluga vezano za iransku autoindustriju.

- Potezi koji su danas preduzeti dio su posvećenosti predsjednika Obame sprječavanju Irana sticanja nuklearnog oružja, tako što su podignuti troškovi iranskog prkosa prema međunarodnoj zajednici - izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, prenosi agencija AFP.

Nove sankcije uslijedile su kao dio strategije Washingtona da se izvrši pritisak na iransku valutu koje se izlaz naći u devalvaciji i "hramanje" iranske autoindustrije pošto Teheran odbija da se povinuje međunarodnom pritisku i stavi pod kontrolu svoje nuklearne napore.
XS
SM
MD
LG