Dostupni linkovi

Jalon: Asad kontroliše 40 odsto teritorijeIzraelski ministar odbrane Moše Jalon izjavio je da sirijski predsednik Bašar al Asad kontroliše samo 40 odsto teritorije Sirije.

U svom prvom obraćanju parlamentarnom odboru za spoljne poslove i odbranu, od kako je postao ministar posle januarskih izbora, Jalon je rekao da su najmanje četiri kvarta u Damasku pod kontrolom pobunjenika.

Bivši šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, predsedavajući odbora, rekao je da su bezbednosni izazovi s kojima se Izrael sada suočava najveći od osnivanja države 1948. i da imaju prioritet u odnosu na pitanja vezna za životni standard.

“Mi pomno pratimo mogucnost da Rusija transferiše raketni sistem S 300 Siriji. Sudeći po izveštajima sistem još nije isporučen i ako bude to će se desiti tek 2014”, kazao je Jaalon.

Izrael je od početka godine izveo, kako se veruje, tri vazdušna udara na mete u Siriji.Izraelski lideri nisu udare zvanično potvrdili ali se veruje da je gadjana pošiljka oružja namenjena Hezbolahu savezniku Irana i Sirije.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na nedavnom sastanku s ruskim predsenikom Vladimirom Putinom u Sočiju tražio da Rusija odustane od isporuke savremenog oružja Siriji, ali nije postigao nikakav opipljiv dogovor Asad je nedavno izjavio da je deo sistema već isporučen, što su neki ruski mediji porekli.
XS
SM
MD
LG