Dostupni linkovi

File: Postići kompromis o prijemu Kosova u SEECP



Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Ohridu na otvaranju ministarskog sastanka zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) da mora da se postigne kompromis o prijemu Kosova u tu inicijativu, prenosi makedonska informativna agencija MIA.

Evropski komesar nije želeo da komentariše otkazivanje samita šefova država i vlada zemalja SEECP, naglasivši da je za njega najvažnija inkluzivnost.

Kosovo na ministarskom samitu u Ohridu, umesto ministra spoljnih poslova predstavlja njegov zamenik Petrit Seljimi.

File je o otvorenim pitanjima na Balkanu rekao da je najvažnije primeniti briselski sporazum iz aprila između Beograda i Prištine.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki, koji je otvorio sastanak, rekao je da će se vizija budućnosti regiona zapadnog Balkana ostvariti pod uslovom da se sve zemlje udruže u saradnji i budu dobri susedi.

Sastanku prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, kao i šefovi diplomatija Hrvatske i Crne Gore, Vesna Pusić i Igor Lukšić, zamenici ministara spoljnih poslova BiH i Turske, politički direktor grčkog ministarstva spoljnih poslova i rumunski državni sekretar, kao i generalni sekretar OEBS, Lamberto Zanijer i zvaničnici drugih međunarodnih organizacija.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov otkazao je 29. maja sastanak šefova država i vlada jugoistočne Evrope, koji je 1. i 2. Juna trebalo da bude u Ohridu. Prethodno su učešće otkazali predsednici Albanije i Hrvatske, Bujar Nišani i Ivo Josipović.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije bila pozavana da učestvuje na Samitu u Ohridu, zbog, kako su naveli kosovski zvaničnici, protivljenja Srbije i BiH.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je 29. maja novinarima u Beogradu da Kosovo nije moglo da bude pozvano na samit SEECP, jer prema osnivačkom aktu te inicijative u njoj mogu biti samo države članice.
XS
SM
MD
LG