Dostupni linkovi

Vučić episkopima: Ne prihvatam da sam izdajnik


Aleksandar Vucic

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučih izjavio je da je episkopima Srpske pravoslavne crkve danas na Saboru rekao da ne prihvata otpužbe da je izdajnik, ali da razume njihovu brigu za srpski narod.

Vučih je ispred Patrijaršije rekao novinarima da je na Saboru dogovoreno da držzva i crkva zajedno rade u interesu građana i Srbije.

"Nikad neću prihvatiti da sam izdajnik, niti ja, niti Vlada, borimo se za narod i radimo najbolje što možemo za naš narod", istakao je Vučih.

Upitan o stavu pojedinih vladika koji su žestoko kritikovali njega i Vladu, Vučić je rekao da su "ostale određene kritike na njegov i na račun Vlade", ali da je to stav samo pojedinih vladika.

Episkop bački Irinej rekao je novinarima da se crkva i vlada Srbije slažu po suštinskim pitanjima, a to je da nema priznanja nezavisnosti Kosova i da treba učiniti sve da srpski narod ostane da živi u toj pokrajini.

Irinej je kazao da je Vučić na Saboru vladikama objasnio probleme sa kojima se država suočava i da ne postoje suštinske razlike između crkve i države po pitanju Kosova.

On je dodao da razume da je je briselski sporazum najviše što je u datom trenutku Srbija mogla da dobije u pregovorima sa Prištinom, ali da je svestan da o tom dokumentu ni sam Vucćih "ne govori u superlativima" i da je to ono što je realno moglo da se dobije.
XS
SM
MD
LG