Dostupni linkovi

Asad preti otvaranjem novog fronta na Golanskoj visoravni


Sirijski predsednik Bašar Asad zapretio je Izraelu obnavljanjem sukoba na Golanskoj visoravni i rekao da će ga Rusija snabdeti raketama napredne tehnologije.

"Građani vrše pritisak da otvorimo novi front otpora na Golanskoj visoravni", rekao je Asad za televizuju "Al-Manar" kojom rukovodi njegov bliski saveznik, libanski ekstremistički šiitski pokret Hezbolah koji se bori u grđanskom ratu u Siriji na strani režima.

"U igri je nekoliko faktora, uključujući upornu izraelsku agresiju", kazao je on, misleći na navodne izraelske vazdušne napade u Siriji.

Sirijski predsednik je, takođe, rekao da je "uveren" da će pobediti. "Protiv Sirije se vodi svetski rat, ali mi smo uvereni u pobedu", dodao je.

Asad je u intervjuu nagovestio da je Rusija već isporučila deo obećanog antiraketnog sistema S-300. "Svi sporazumi sa Rusijom će biti ispoštovani i neki već jesu nedavno", rekao je on.

Moskva je ove nedelje rekla da će poštovati sporazum i isporučiti Siriji rakete, ali ruski listovi "Vedemosti" i Komersant" pišu da ove godine možda neće biti isporuke i da nije tačno da je oružje već stiglo u tu zemlju, prenosi AFP.

Vašington je upozorio da bi ruske isporuke oružja Siriji samo produžile sukob između vladinih snaga i pobunjenika, u kome je, prema tvrdnjama aktivista, od marta 2011. poginulo više od 94.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG