Dostupni linkovi

Postignut dogovor o kontroli granica šengena


Članice EU i poslanici Evropskog parlamenta postigli su dogovor, prema kojem će biti omogućeno zemljama iz šengen zone da do dvije godine privremeno uvode pogranične kontrole, saopšteno je danas iz irskog predsjedništva EU.

Šengen omogućava ljudima da se u 26 zemalja članica slobodno kreću bez pasoša. Članice trenutno mogu da uvedu pogranične kontrole do 30 dana u slučaju ozbiljne prijetnje po javnost ili internu bezbjednost.

Zemlje članice su pribjegavale ovoj mjeri radi velikih događaja, poput političkih samita ili sportskih dešavanja.

Međutim, prema novom dogovoru, koji tek treba da i zvanično bude odobren, države će moći da uspostave šestomjesečne pogranične kontrole koje mogu produžiti maksimalno do dvije godine.

Kontrole će biti uvođene kada ostale države članice ne uspiju da obezbijede granice do te mjere da time ugroze cjelokupnu šengensku zonu.

"Nove mjere stvoriće rigorozniji sistem nadzora provođenja šengenskog sporazuma. Ovim će biti pojačana bezbjednost i stabilnost šengenskog sporazuma koji je od koristi za više miliona građana", rekao je irski ministar pravosuđa Alen Šater.

Zemlje članice su postigle sporazum sa poslanicima Evropskog parlamenta o uvođenju evropskog pograničnog sistema praćenja s ciljem smanjenja broja ulazaka ilegalnih migranata u EU i sprečavanjem prekograničnih prekršaja.

Ovaj sistem zvanično treba da odobre Evropski parlament i zemlje članice EU.
XS
SM
MD
LG