Dostupni linkovi

Sirijska opozicija neće učestvovati na mirovnoj konferenciji


Glavna sirijska prozapadno orijentisana grupa saopštila je danas da neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u organizaciji SAD i Rusije dok se dešavaju masakri u Siriji, što je udarac za međunarodne napore da se okonča građanski rat u toj zemlji.

Portparol Sirijske nacionalne koalicije Kalid Saleh rekao je da ova grupa neće podržati nikakve međunarodne mirovne napore u vrijeme kada libanski Hezbolah vrši "invaziju" na Siriju.

Iran i Hezbolah imaju sve veću vojnu ulogu u Siriji, gdje podržavaju predsjednika Bašara al Asada i njegove trupe na terenu, prenio je AP.

Objava sirijske opozicije uslijedila je samo dan nakon što je sirijski ministar vanjskih poslova Valid al Moalem izjavio da će vlasti ove zemlje prisustvovati planiranoj mirovnoj konferenciji u Ženevi, ali je postavio uslove koje će opozicija teško prihvatiti.

Al Moalem je rekao da će Asad ostati predsjednik najmanje do izbora 2014. godine i da bi mogao da se kandiduje za novi mandat, kao i da će svaki eventualni dogovor na konferenciji biti stavljen na referendum.

Sirijska nacionalna koalicija, glavna opoziciona politička grupa u egzilu, insistira da Asad mora da se povuče sa vlasti i da bude isključen iz političkog procesa.
XS
SM
MD
LG