Dostupni linkovi

Predstavnički dom Federacije BIH:Prijedlog za smjenu Budimira


Živko Budimir, predsjednik Federacije BIH
Živko Budimir, predsjednik Federacije BIH
Ad hok komisija Predstavničkog doma federalnog Parlamenta sačinila je prijedlog zahtjeva za smjenu predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira koji će dostaviti Predstavničkom domu.

Ako Predstavnički dom usvoji ovaj zahtjev, on će biti upućen Ustavnom sudu.

Komisija je danas usvojila zaključke koji se odnose na utvrđivanje dostojnosti Živka Budimira da vrši funkciju predsjednika FBiH, koje će uputiti Predstavničkom domu.

Komisija je utvrdila da postoji opravdanost da Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u skladu sa Ustavom Federacije, pokrene postupak ispitivanja dostojnosti predsjednika Federacije i eventualnog kršenja date zakletve u obavljanju dužnosti koje su mu povjerene.

Ad hok komisija formirana je kako bi na osnovu iskaza predsjednika FBiH Živka Budimira, potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića, kao i federalnog ministra pravde Zorana Mikulića utvrdila Budimirovu dostojnost za obavljanje predsjedničke funkcije.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Sud BiH donio je 24. maja rješenje da Budimir bude pušten na slobodu, nakon što je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju Budimirovog advokatskog tima.

On je u ponedjeljak, 27. maja, došao u svoj kabinet u Sarajevo, gdje je nastavio da obavlja redovne aktivnosti.
XS
SM
MD
LG