Dostupni linkovi

Sa protesta u Sarajevu radnici poručili "Vratite nam dostojanstvo"


Radnički marš kroz Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Radnički marš kroz Sarajevo

Oko 3.000 radnika, članova Saveza samostalih sindikata BiH protestovali su u Sarajevu, pod sloganom "Robovi biti nećemo". Radnici su, uprkos kiši, ispred sedam institucija vlasti uputili svoje zahtjeve, nakon čega su se dostojanstveno razišli. Razloga za proteste imaju mnogo, a među najznačajnijim su svakako rad nacrno, visoki stepen nezaposlenosti, neuvezivanje radnog staža i neuplaćivanje zdravstvenog osiguranja.

Uz stihove pjesme 'Maljčiki', benda Idoli, radnici Bosne i Hercegovine digli su glas protiv političkog sistema koji godinama uništava radničku klasu. Iako kasne 30 dana za radnicima ostatka svijeta, koji su na loš položaj radnika ukazali Prvog maja - Praznika rada, bh. radnici su tražili od državnih institucija ali i Ureda visokog predstavnika u BiH da ispune ono što su godinama obećavali:

„Državni poslanici i članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Savez sindikata od vas zahtijeva: promjene ekonomskih politika, energičnu borbu protiv korupcije i kriminala! Zahtjevamo da se hitno preduzmu sve aktivnosti na usklađivanju najniže grupe satnica sa Općim kolektivnim ugovorom!“

Mave Džigić 30 godina života proveo je zarađujući hljeb u u fabrici Agrokomerc iz Velike Kladuše. Danas, kaže kako nema novca ni da školuje svoje četvoro djece.

„Deset godina nemam pravo na liječenje, ne primam platu! Ovo je katastrofa, zaista katastrofa! Zadnju sam akontaciju dobio 260 maraka u desetom mjesecu prošle godine! Od toga se živit' ne može", naglašava Džigić.

Nezadovoljstvo radnika sarajevskog Feroelektra traje više od decenije. Nakon što je firma privatizovana, radnici su ostali na ledini. Ediba Hamandžić kaže kako im je dosta šutnje, jer sve institucije zatvaraju oči pred njihovim problemima.

„Deset godina gladovanja zbog Stanića. Država ništa nije poduzela, mada smo joj mi podastrli sav dokumentovani kriminal. Tužilaštvo i sudstvo ne rade svoj posao da bi ovim radnicima omogućili da rade", tvfdi Ediba Hamandžić.

(FOTOGALERIJA sa protesta, fotografije Selma Boračić)

Radnici iz svih krajeva Federacije BiH kažu kako imaju mnogo razloga za nezadovoljstvo. Neuvezan radni staž, minimalno plaćene ili neplaćene satnice, nepoštivanje postojećih zakona i neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje dio su problema obespravljenih bh radnika.

„Protestujem zato što sam nezadovoljna satnicom i općenito situacijom u cijeloj državi. Zbog plata i zbog nepoštivanja onoga što donesu, propise i zakone, kolektivne ugovore ne poštuju. Ne poštuju ništa. Dakle, plate kasne, plata nema, jednostavno, život je na rubu egzistencije.“

„Nezadovoljni smo odnosom prema obrazovanju, ne samo platama, nego uopšte ulaganjem u obrazovanje. Škole su nam neopremljene, fiskulturnih sala nema, jednostavno nema adekvatnih uslova za rad.“


Predsjednik Savez samostalnih sidnikata BiH Ismet Bajramović kaže kako su svi njihovi zahjevi odmah provodivi u djelo, ako bh političari imaju volje da to urade.

„Imamo zahtjeve koji bez ikakvih rasprava mogu u realizaciju, jer vremena više nema. I naše poruke su 'Vrijeme je isteklo, nemojte se boriti samo za svoje fotelje! Radite ili odlazite!'“, rekao je Bajramović.

Nakon obraćanja ispred državnog Parlamenta i OHR-a, radnici su protestni marš nastavili ka zgradi Parlamenta Federacije BiH. Predsjednik Sindikata radnika tekstila, kože, obuće i gume BiH, Ramiz Omanović, podsjetio je da se zahtjevi radnika prenose iz godine u godinu, te da niti jedan nije ispunjen:

„Tražili smo od vas da konačno počnete raditi svoj posao i da usvojite ključne zakone koji bi trebali doprinijeti mijenjanju stanja i postepenom ali sigurnom oporavku. Od svega što smo tražili, vi niste ništa učinili. Niste se čak udostojili niti da otvorite socijalni dijalog sa Sindikatom i pokažete barem minimum odgovornosti u rješavanju zadataka koje su vam građani povjerili na izborima", poručio je Omanović.

Radnici su najglasniji bili ipak na platou ispred zgrade Vlade FBiH. Očajni u svojoj svakodnevnici, zvaždali su i skandirali: „Ništa niste uradili za ove radnike!! Ništa“, „Lopovi! Lopovi!“

A potom je predsjednik Sindikata komunalne privrede BiH Rifat Mahmutović podsjetio federalnu Vladu šta je njen posao.

„Primjena zakona o reviziji privatizacije, pokretanje investicija u oblasti elektroenergetskog sistema, čime će se smanjiti stopa nezaposlenosti, otvaranje javnih radova u cilju masovnog zapošljavanja, povećanju penzija. Gospodo iz Vlade Federacije, svi rokovi su vam istekli! Mi vama robovi biti nećemo!“, poručio je Mahmutović.
XS
SM
MD
LG