Dostupni linkovi

Izetbegović pozdravio hašku presudu u predmetu Prlić



Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je današnju presuda Suda u Hagu u slučaju "Prlić i ostali", za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u BiH, i nazvao je "pobedom pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale".

"Današnja presuda definitivno je potvrdila belodanu istinu: Projekat stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriji BiH bio je zločinački poduhvat", saopštio je danas Izetbegović.

On je istakao da "toga posebno treba da budu svesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet sa hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini".

"Ova presuda obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči sa vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani Bosne i Hercegovine pretrpeli zbog politike Franje Tuđmana. To je najbolji put da nastavimo dobrosusedsku saradnju i okrenemo se zajedničkoj evropskoj budućnosti", saopštio je Izetbegović.

Haški sud osudio je danas na ukupno 111 godina zatvora Jadranka Prlića i druge bivše čelnike "Herceg-Bosne", optužene za zločine nad bošnjačkim stanovništvom od 1992. do 1994. godine.
XS
SM
MD
LG