Dostupni linkovi

111 godina zatvora liderima “Herceg Bosne”



Haški tribunal je osudio Jadranka Prlića, bivšeg premijera takozvane "Herceg-Bosne" na 25 godina zatvora, komandante Hrvatskog vijeća obrane (HVO)Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, te ministra odbrane Bruna Stojića na 20, komandanta vojne policije HVO Valentina Ćorića na 16, a šefa Ureda za razmenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Oni se terete da su počinili zločine u okviru "udruženog zločinačkog poduhvata" predvođenog bivšim predsednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj". Cilj je bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih delova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom.

Veće francuskog sudije Antonetija, devet godina nakon podizanja optužnice i sedam od početka suđenja, odlučilo je da su optuženi odgovorni, a utvrđeno je da se na području BiH desio međunarodni ratni sukob, saopštio je sudija.

Tužilaštvo je zatražilo duplo veće kazne.

Optužnica protiv šestorice političkih i vojnih vođa "Herceg Bosne" podignuta je u martu 2004. godine. Sva šestorica optuženih su se dobrovoljno predali u aprilu te godine i izjasnili se da nisu krivi ni po jednoj od 26 tačaka optužnice.
XS
SM
MD
LG