Dostupni linkovi

Agencija: Kolaps lokalnih samouprava sa novim zakonom


Regionalna razvojna agencija Bačka apelovala je danas na Vladu Srbije da povuče iz procedure Predlog zakona o izmenama poreskog sistema i ocenila da će te izmene dovesti do "kolapsa" lokalnih samouprava.

Ta agencija je u saopštenju za javnost navela da će, ukoliko te izmene budu usvojene, ubuduće biti manje sredstava za obdaništa, domove zdravlja, lokalne puteve, komunalne usluge i razvoj opština.

"Iako podržavamo nastojanja države da umanji fiskalne namete privrede koji treba da dovedu do njenog rasterećenja i povećanja konkurentnosti domaće proizvodnje, efekti planiranih izmena zakona dovešće do blokade u funkcionisanju lokalnih samouprava i kolapsa lokalnih budžeta", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se ovim izmenama prebacuje odgovornost za nedovoljno punjenje republičkog budžeta na budžete opština uz obrazloženje da se na taj način rasterećuje privreda, što nije tačno.

"To će dovesti lokalne sampuprave u situaciju da neće moći da održavaju dečija obdaništa, škole, domove zdravlja, lokalne puteve, kao i druge obaveze koje su sa republičkog nivoa prenete u nadležnosti lokalnih samouprava, iako istovremeno nisu preneta i sredstva za njihovo sprovođenje", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG