Dostupni linkovi

Predsednik Albanije ne dolazi na Samit zbog Kosova


Albanski predsednik Bujar Nišani otkazao je danas učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) 1. i 2. juna u Ohridu zbog toga što Kosovo nije pozvano na taj regionalni skup.

Razlog za ovakvu odluku leži u činjenici da predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana da učestvuje na Samitu, što je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu i ostvarenju zajedničkog cilja -evropske integracije, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Albanije.

U saopštenju se navodi da je isključivanje Kosova sa ohridskog Samita u suprotnosti sa sporazumima o regionalnom predstavljanju od 23. februara 2012. i o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda od 19. aprila ove godine, kao i sa Planom za sprovođenje tog sporazuma koji su premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić usaglasili 22. maja, konkretno sa tačkom 14 Sporazuma koja predviđa da dve strane neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija.

"Zbog narušavanja atmosfere poverenja i uzajamnog poštovanja sa žaljenjem obaveštam da sam odlučio da ne učestvujem na Samitu u Ohridu 1. i 2 juna", saopštio je albanski predsednik.

Makedonija je juče saopštila da Kosovo neće učestvovati na Samitu o regionalnoj saradnji u Ohridu 1. juna, jer se tome protivilo nekoliko zemalja učesnica. U Prištini je saopšteno da predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije pozvana na Samit u Ohridu zbog
protivljenja Srbije i Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG