Dostupni linkovi

Bramerc: Haški sud stvorio temelje za pomirenje i zadovoljenje pravde


Mnogo je toga rečeno o izazovima sa kojima se suočava Haški tribunal i njegovim uspesima tokom proteklih 20 godina, i mi smo uspeli pretvoriti težnje Saveta bezbednosti iz rezolucije 827 u snažnu instituciju koja je uspostavila trajne presedane, izjavio je povodom obeležavanja dvadesete godišnjice Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju glavni tužilac ovog tribunala Serž Bramerc, saopšteno je u ponedeljak.

"Mi smo uspeli - uprkos svim sumnjama - privesti pravdi sve osobe optužene pred ICTY-om. I mi smo uspeli u stvaranju snažnog pokretača iza principa međunarodne pravde koji neće lako biti prekršen" izjavio je Bramerc.

"I dok opravdano možemo biti ponosni na ranija dostignuća ICTY-a, trebalo bi da se prisetimo da, za mnoge, događaji od pre 20 godine izgledaju kao da su se desili juče. Mislim pre svih na hiljade onih koji su preživeli ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji" izjavio je on.

On je naglasio da tokom proteklih 20 godina slučajevi kojima se bavio ICTY nisu samo uspostavili princip individualne odgovornosti, nego su stvorili važnu prepreku za istorijski revizionizam u budućnosti.

Glavni tužilac ICTY-a takođe je naglasio da su sudski postupci pred Haškim sudom suštinski preduslov za pomirenje i zadovoljenje pravde.
XS
SM
MD
LG