Dostupni linkovi

Merkel:Izbjeći trgovinski rat sa Kinom


Angela Merkel
Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas želju za postizanjem sporazuma sa Kinom o carinama na uvoz, čime bi bilo izbjegnuto pokretanje štetnog trgovinskog rata.

Merkelova je istakla da će Njemačka što je brže moguće raditi na rješenju spornih pitanja jer, kako je rekla, ne vjeruje da bi uvođenje carina pomoglo ijednoj strani.

"U narednih šest mjeseci treba intenzivno raditi i Njemačka će učiniti sve da u razgovorima bude postignut napredak", naglasila je Merkelova.

Kineski premijer Li Kekijang, koji je u posjeti Njemačkoj, ranije je izrazio nezadovoljstvo zato što je EU pokrenula nekoliko istraga zbog kineskih cijena u nekoliko oblasti.

Kineski premijer je prije Njemačke boravio u Indiji, Pakistanu i Švajcarskoj.Kekijang je naglasio da bi svaki pokušaj nametanja carina bio smatran protekcionističkim i naškodio bi potrošačima.

Prema njegovim riječima, odluka o uvođenju carina ne bi nanijela štetu samo radnim mjestima u Kini, već i razvoju industrijskih sektora, ali bi isto tako uticala na razvoj i ugrozila bi industriju u Evropi.

EU želi da uvede carina na kineske solarne ploče i telefonsku opremu usljed optužbi da se na nepošten način ponaša prema konkurenciji.

Istraga o tome da li Kina prodaje solarne ploče ispod svake cijene najveća je koju je ikad EU preduzela.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht predložio je uvođenje carina od oko 47 odsto na uvoz solarne opreme i očekuje se da će odluka biti donijeta narednog mjeseca.

EU vodi istragu i o subvencijama koje je Kina dala u sektoru telekomunikacija.
XS
SM
MD
LG