Dostupni linkovi

Ljajić:Ni jedan od ciljeva Tribunala nije ispunjen


Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije
Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije
Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da ni poslije 20 godina nije ispunjen nijedan od ciljeva zbog kojih je formiran Haški tribunal.

Ljajić je podsjetio da su ciljevi Haškog tribunala da svi koji su počinili krivična djela ratnog zločina odgovaraju i budu kažnjeni, da se zadovolji pravda i žrtve dobiju satisfakciju, kao i da se doprinese procesu pomirenja u regionu.

"Svi odgovorni za zločine nisu kažnjeni, a mnogi ni procesuirani, dok proces pomirenja ide sporo", rekao je Ljajić povodom 20 godina od formiranja Haškog tribunala.

On je naveo da su neke presude Haškog tribunala, poput onih hrvatskim generalima Anti Gotovin i Mladenu Markaču, pokazale da svi zločini nisu kažnjeni ni procesuirani, jer je rečeno da su u tim slučajevima zločini počinjeni, ali da oni nisu za njih krivi.

Slično je, kaže Ljajić, bilo i u slučaju jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju.

"Proces pomirenja je tamo gdje je bio i nakon okončanja rata. Još je velika etnička distanca, još postoje animoziteti i antagonizmi između država i naroda bivše Jugoslavije", rekao je Ljajić, podsjetivši i da su presude različito tumačene u zavisnosti od toga ko je okrivljen.
XS
SM
MD
LG