Dostupni linkovi

Hejg: Izrael gubi podršku Velike Britanije


Vilijem Hejg, britanski ministar vanjskih poslova
Vilijem Hejg, britanski ministar vanjskih poslova
Izrael je vremenom izgubio podršku Velike Britanije i drugih evropskih zemalja zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je Vilijem Hejg.

Britanski šef diplomatije se u četvrtak sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom tokom posete Izraelu. Ovakva njegova izjava je odgovor na intervju izraelskog ministra za strateške poslove Juvala Stajnica, u kome se dovodi u pitanje britansko prijateljstvo s Izraelom.

Tradicionalno imamo dobre odnose sa Britanijom i trenutno imamo vrlo dobru obaveštajnu saradnju i to je vrlo uspešno, rekao je Stajnic za Daily telegraf, ali je ukazao da je Izrael zabrinut za odnose, citirajući izvjestan animozitet u britanskim medijima i među nevladinim organizacijma protiv jevrejske države.

On je postavio pitanje zašto je podrška Izraelu u britanskoj javnosti mnogo manja nego u drugim anglosaksonskim demokratijama, SAD, Kanadi i Australiji.

Hejg je u odgovoru, u intervjuu za Sky news, naglasio da je često govorio izraelskim liderima da je Izrael izgubio podršku u Britaniji i drugim evropskim držvama zbog aktivnosti u jevrejskim nasljima koju mi osuđujemo.

Snažno se protivimo naseljima na okupiranoj zemlji, istakao je Hejg. Izrael je država s kojom sarađujemo na mnoge načine, ali mi ne odobravamo naselja, kazao je on.

Prije sastanka s Netanijahuom Hejg je apelovao na Izrael i Palestince da učine korake kako bi obnovili mirovni proces.

U Izraelu i na palestinskim teritorijama je u četvrtak bio i američki državni sekretar Džon Keri, koji je apelovao da obije strane učine kompromise da bi se vratile za pregovarački sto.

Hejg je danas na sastanku sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom podržao Kerijevu inicijativu. Direktni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju više od četiri godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas neće da pregovora dok Izrael ne zamrzne širenje naselja i na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Na tim teritorijama Palestinci nameravaju da osnuju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.
XS
SM
MD
LG