Dostupni linkovi

Britanska policija uhapsila još dvije osobe u vezi sa jučerašnjim napadom


Britanska policija je uhapsila još dvije osobe u četvrtak tokom potrage sa saučesnicima dvojice Britanaca nigerijskog porijekla optuženih za masakriranje vojnika u londonskoj ulici kao osvetu za ratove u muslimanskim zemljama.

Dvojica osumnjičenih, koja se trenutno nalaze u bolnici, bili su poznati sigurnosnim službama od ranije. Muškarac i žena, oboje imaju 29 godina, pritvoreni su zbog sumnje da su učestovali u ubistvu.

Jedan od napadača, koji se pojavljuje krvavih ruku na video snimku na kojem mirno opravdava ubistvo, identificiran je kao 28-godišnji Londonac Michael Adebolajo - britanski državljanin koji je prešao na islam.

Napad je djelovao tako sumanuto da su svjedoci mislili da napadači pokušavaju odsjeći glavu i izvaditi utrobu žrtve. Žrtva je bila 25-godišnji afganistanski ratni veteran koji je radio kao regruter vojnika.

Napad, koji je uslijedio samo mjesec dana nakon bombaških napada u Bostonu, prvo je ubistvo koje su počinili islamisti u Velikoj Britaniji otkako su bombaši samoubice ubili 52 osobe u Londonu 2005. godine.

Zbog jučerašnjeg događaja oživljeni su strahovi od napada "vukova samotnjaka" koji nemaju direktni kontakt s Al-Kaidom, prenio je Reuters.

Na Adebolaja i drugog muškarca, koji su rođeni u inostranstvu i kasnije postali britanski državljani, policija je pucala nakon čega su uhapšeni na licu mjesta.
XS
SM
MD
LG