Dostupni linkovi

Lagarde ispitivana pred sudom u Francuskoj


Christine Lagarde
Šefica MMF-a Christine Lagarde u četvrtak se pojavila u sudu u Parizu radi ispitivanja oko isplata kontroverznom tajkunu tokom njenog mandata na mjestu ministra finansija Francuske.

Od nje je zatraženo da objasni svoje bavljenje sporom iz 2007. godine koji je rezultirao isplatom oko 400 miliona eura Bernardu Tapieju.Ona se pojavila pred Sudom pravde Republike (CJR), koji istražuje ministrske zloupotrebe ovlasti.

Šefica MMF-a insistira da je novčana nagrada tajkunu tada bila najbolje riješenje.

Protiv nje može biti pokrenuta zvanična istraga zbog odluke da koristi arbitražu, nasuprot preporukama svojih visokih savjetnika, da riješi dugogodišnju sudsku bitku između države i Tapieja, pristalice ondašnjeg francuskog poredsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Slučaj se proteže od 1993. godine, kada je Tapie, živopisni kontroverzni lik iz francuskog poslovnog svijeta, prodao svoje dionice u sportskoj kompaniji Adidas banci Credit Lyonnais, javlja dopisnik BBC-a iz Pariza Christian Fraser.

Uskoro nakon što je banka prodala te dionice po mnogo višoj cijeni, Tapie je tvrdio da ga je prevarila.

U 2007. godini, predsjednik Sarkozy predložio je da bi ministarstvo finansija,koje je nadziralo taj spor i koji je predvodila Lagarde, trebalo slučaj prepustiti arbitraži.

Tapie je tada dobio mnogo višu sumu nego što je mogao očekivati da će je dobiti na sudu.

Lagarde nije optužena da je profitirala od te isplate, ali je ispitivana zbog zloupotrebe javnih sredstava.

Ona je još uvijek jedan od najpopularnijih političara francuske desnice.

Lagarde, koja savršeno govori engleski, nikada nije izrazila želju da se kandiduje za predsjednicu. Njen petogodišnji mandat na čelu MMF-a trebao bi, međutim, isteći u 2016. godini - godinu dana uoči novih predsjedničkih izbora u Francuskoj. Sa svojim ugledom, ona bi mogla postati opasan protivkandidat aktuelnom predsjedniku Francoisu Hollandeu, navode analitičari
XS
SM
MD
LG