Dostupni linkovi

Ešton osudila porast nasilja u Iraku


Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton snažno je osudila najnovije nasilje u Iraku u kome je više desetina ljudi poginulo i pozvala iračke političare na dijalog, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Snažno osuđujem napade koji su se dogodili u gradovima Iraka poslednjih dana i u kojima je ubijen šokantan broj ljudi", istakla je Eštonova u sinoć objavljenom saopštenju.

U nasilju u Iraku juče je ubijeno osam osoba, uključujući i tri vojnika, a dan pre toga u seriji napada uperenih uglavnom protiv šiita, prema informacijama od lekarskih i bezbednosnih izvora, ubijeno je 64 ljudi.

"Takvo nasilje prema nedužnim civilima, uključujući i vernike za vreme molitve, apsolutno je zastrašujuće i počinioci treba da odgovaraju za zločin", navela je Ešton.

On je ponovila da je Evropska unija uz irački narod u suprotstavljanju takvom nasilju čiji je cilj da se "šire verski sukobi i destabilizuje zemlja".

Evropska unija ponovo poziva "iračke političke lidere da počnu iskreni dijalog da se prevaziđe sadašnji ćorsokak", rekla je ona.

U Iraku se poslednjih nedelja pojačalo nasilje i strahuje se da će zemlja ponovo zapasti u verske sukobe koje je imala tokom 2006-2007. godine. Suočen s ovakvom situacijom irački premijer Nuri Al Maliki u ponedeljak je najavio skoru promenu bezbednosne politike.
XS
SM
MD
LG