Dostupni linkovi

Mađarski premijer Angelu Merkel usporedio sa Hitlerom


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

Političari u Njemačkoj ogorčeni su izjavama mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je u svom govoru usporedio politiku Angele Merkel s nacizmom, odnosno politikom Adolfa Hitlera, javlja EU Observer, prenosi Index.hr.

Tokom svog redovnog sedmičnog obraćanja mađarskoj javnosti preko radija, premijer Viktor Orban aktualnu njemačku politiku povezao je s nacizmom. "Nijemci su već jednom slali konjicu u spas, ali u obliku tenkova", rekao je Orban aludirajući na nacistički upad u Mađarsku 1944. te nastavio u istom tonu: "Mi tražimo da je opet ne šalju, jer je to bila loša ideja i tada i sada", dodao je.

Orban se u svojoj izjavi osvrtao na izjave Angele Merkel, koja je dan ranije rekla kako je Njemačka spremna učiniti sve kako bi "Mađarsku vratila na pravi put".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je kako su Orbanove izjave "žalosno otklizavanje koje potpuno odbacujemo', dok je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Ruprecht Polenz napomenuo da "Orban već neko vrijeme opterećuje tradicionalno dobre odnose mađarske i Njemačke i da pokazuje znakove prestanka razumijevanja stvarnosti".
XS
SM
MD
LG