Dostupni linkovi

Turk: Ni EU nema više snage za BiH


Pozitivni pomaci vidljivi u svim zemljama regije, osim u BiH. Treba realno ocijeniti značaj promjena u tom prostoru i vidjeti šta bi najviše koristilo BiH, kaže u intervjuu za današnje Oslobođenje Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije.

Govoreći o trenutnim odnosima u regiji, ocijenio je da su promjene uglavnom pozitivne.

"Ulazak Hrvatske u EU je veoma pozitivan, zatim pozitivan je i kandidatski status Crne Gore, pomak u odnosima između Srbije i Kosova je također izuzetno pozitivna stvar, naravno, to nije još završeno, ali je korak u dobrom smjeru. Ako se sve to pogleda, vidimo da imamo realan napredak. Mislim da bi u BiH morali temeljito razmisliti o tome, jer čitavo okruženje se razvija u pozitivnom pravcu i sada bi trebalo obezbijediti da tim putem krene i BiH" kazao je Turk.

Naglasio je kako je odgovornost političara da shvate da su se stvari u okruženju izmijenile i da treba iskoristiti tu novu situaciju za rješenje određenih pitanja kako bi se obezbijedio put dalje, npr. rješavanje pitanja presude Sejdić - Finci, što bi omogućilo kandidatski status. To su praktični aspekti koji se ne trebaju odgađati.

"Treba razumjeti da je EU sada pod velikim pritiscima i neće imati mnogo energije za BiH. Prema tome, tu bi bila potrebna ekstra investicija energije iz same BiH za dnevni red koji već postoji. Moj odgovor je, stavite EU u centar, nemojte dozvoliti da to postane predmet zaostajanja" kazao je, između ostalog, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk.
XS
SM
MD
LG