Dostupni linkovi

EU: Nedovoljno sloboda u Rusiji


EU je izrazila zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Rusiji, saopšteno je u Briselu nakon sastanka funkcionera EU i Rusije posvećenog tom pitanju.

Predstavnici EU su na sastanku, koji je u petak održan u Briselu iza zatvorenih vrata, gostima iz Moskve uputili niz primedbi na sadašnji položaj ruskih nevladinih organizacija, koje su odnedavno prinuđene da se javno deklarišu kao "strani agenti" ukoliko primaju finansijsku pomoć iz inostranstva, navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Pored toga, na udaru kritike EU se našao i novi zakon o zabrani "homoseksualne propagande", koji je već usvojen u nekim regionima, a uskoro treba da počne da važi u celoj Rusiji.

Od Rusije je traženo da ovaj zakon povuče zbog širokog tumačenja pojma homoseksualne propagande, što je već dovelo do zabrane niza pozorišnih predstava i drugih javnih manifestacija u nekoliko gradova.

Rusi su, sa svoje strane, izrazili zabrinutost zbog rastuće ksenofobije i diskriminacije državljana zemalja koje nisu članice EU, uključujući i Ruse.

Dogovoreno je da se sledeći sastanak o ljudskim pravima održi na jesen, navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG