Dostupni linkovi

Ministarstvo financija Britanije: Škotske financije teško bi podnijele neovisnost


Nezavisna Škotska imala bi prevelik financijski sektor i to bi je vjerojatno izložilo krizi kroz kakvu sada prolazi Cipar, tvrdi u nedjelju britansko Ministarstvo financija, a prenosi Hina.

Uoči referenduma o neovisnosti koji je predviđen za 2014. godinu britanska vlada analizira učinke neovisnosti na Škotsku koja ima 5 milijuna stanovnika. Ministarstvo financija u Londonu tvrdi je da bez britanskog regulatornog okvira Škotska izložena mogućoj krizi jer financijski sektor višestruko nadmašuje gospodarski.

'Neovisna Škotska imala bi izuzetno velik bankarski sektor u odnosu na veličinu gospodarstva - s bankarskom aktivom većom od 1250 posto škotskog BDP-a - što bi gospodarstvo učinilo ranjivim', kaže se u dijelovima izvješća koje je objavilo britansko ministarstvo. Cijelo izvješće trebalo bi biti objavljeno u ponedjeljak.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zauzima za neovisnost Škotske, odbacila je navode u izvješću i rekla da će u utorak objaviti vlastito izvješće koje će ukazati na koristi odvajanja od Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG