Dostupni linkovi

Kina odbila plaćati emisije štetnih gasova


Kina je danas saopštila da neće plaćati emisije štetnih gasova koje tokom leta iznad Evrope ispuštaju avioni kompanija iz te zemlje.

Evropska komisija saopštila je juče da se osam kineskih i dvije indijske kompanije suočavaju sa ukupnom kaznom od 2,4 miliona evra zato što nisu platile novac za ispuštanje štetnih gasova tokom letova iznad evropskog bloka.

Zamjenik generalnog direktora pravne kancelarije u kineskoj Administraciji za civilno vazduhoplovstvo Jan Mingči rekao je da druga po veličini svjetska ekonomija ne prihvata jednostrane i prinudne tržišne mjere.

Prema njegovim riječima, aviokompanije u zemljama u razvoju treba da dobijaju finansijsku i tehnološku podršku za svoje napore da se izbore sa posljedicama klimatskih promjena.

Evropski sistem za trgovinu dozvolama za zagađenje štetnim izduvnim gasovima primjenjuje se za sve odlazne i dolazne letove na aerodrome u EU od 1. januara 2012. godine.

EU je prošle godine dodala nekoliko aviokompanija, što je izazvalo negodovanja SAD i Kine koje smatraju da je time prekršen međunarodni zakon.

Evropska komisija je istakla da skoro sve aviokompanije poštuju svoje obaveze koje su u skladu sa međunarodnim zakonom i konvencijama.
XS
SM
MD
LG