Dostupni linkovi

Blokirana Keljmendijeva imovina u Sarajevu


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas blokirao sedam nekretnina koje se nalaze u vlasništvu kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, uključujući i Hotel Casa Grande na Ilidži.

Odluka Suda se također odnosi na dva stana u Sarajevu i četiri kuće sa parcelama koje se nalaze u sarajevskim naseljima Hrasnica i Butmir.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Keljmendija za organizovani kriminal, odnosno za trgovinu drogom i ubistvo.

U Prijedlogu Tužilaštva za blokadu imovine, upućenog Sudu BiH 13. maja ove godine, navedeno je da je Keljmendi novcem stečenim prodajom droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo.

U Tužilaštvu navode da će nakon podizanja optužnice u daljem postupku dokazivati da je Keljmendijeva imovina proistekla upravo iz činjenja ovog krivičnog djela, navodi se u prijedlogu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao da Keljmendi posjeduje značajnu imovinu u BiH, ali i u Crnoj Gori i na Kosovu. CIN je, uz ostalo, objavio da je ovaj kosovski biznismen 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju Hotela Casa Grande te da u ovom crnogorskom ljetovalištu posjeduje više stanova.

Savezna centralna banka Sjedinjenih Američkih Država je u junu prošle godine zatražila od crnogorskih vlasti da blokiraju Keljmendijevu imovinu. Zahtjev je stigao na dan kada je američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio Nasera Keljmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na amaričku crnu listu.

Predstavnici crnogorskih vlasti su nedavno izjavili da ne mogu blokirati Keljmendijevu imovinu, jer protiv njega u ovoj državi ne postoji optužnica.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je u septembru prošle godine raspisao Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, Keljmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja ove godine. Tada je s njim uhapšen i Fuad Nikći koji se u izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2008. godine - Zločinačka organizacija Naser Keljmendi - opisuje kao jedan od vojnika Keljmendijevog klana.

SIPA je u tom izvještaju navela da se Keljmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu. Keljmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.
XS
SM
MD
LG