Dostupni linkovi

Grčka:Poslanik Zlatne zore u parlamentu uzvikivao "Hajl Hitler"


Poslanik neonacističke stranke "Zlatna zora" izbačen je sa sjednice Skupštine Grčke jer je vrijeđao kolegu iz ljevičarske stranke Siriza i uzvikivao " Hajl Hitler"

Panajotis Iliopulos je najprije verbalno napao lidera Sirize, poslanika Aleksisa Ciprasa, a dok je izvođen iz sale, tri puta se začuo uzvik "Hajl Hitler!" što je objavljeno i na televiziji.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik ljevičarske stranke Siriza, Joanis Dragasakis, naredio je da se sa sjednice udalji poslanik "Zlatne zore" Iliopulos.

Grčka novinska agencija Ana je javila da je "Hajl Hitler!" uzviknuo Hristos Papas, jedan od lidera i poslanik "Zlatne zore", ali je ta neonacistička stranka to demantovala.

Kako je javio atinski Radio Skaj, Iliopulos je tokom sjednice Skupštine rekao da Cipras "spava snom pravednika i sanja da postane premijer", nakon čega ga je Dragasakis zamolio da se ponaša "dostojanstveno" i upozorio ga da će u supotnom preduzeti mjere predviđene zakonom o parlamentu.

"Siriza je kriminalna grupa, bježite bijednici!", odgovorio je Iliopulos, a poslanke koji su aplaudirali Dragasakisu nazvao "stadom ovaca". Dragasakis je naredio da se Iliopulos udalji sa sednice, odakle su potom izašli i ostali poslanici "Zlatne zore".

"Takve mjere se veoma retku preduzimaju, poslednji put se tako nešto desilo prije 20 godina", rekao je agenciji France press predstavnik skupštinske press-službe.

Pripadnici "Zlatne zore" ušli su u grčki parlament poslije izbora juna 2012. godine, kada su osvojili sedam odsto glasova i dobili 18 među ukupno 300 poslaničkih mjesta.
XS
SM
MD
LG