Dostupni linkovi

Rektorat Univerziteta optužio studente za neakademsko ponašanje


Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu ocjenio je danas da je upad grupe studenata u prostorije Rektorata u suprotnosti sa akademskim načinom ponašanja i da se u toj instituciji ne rješavaju pitanja koja su pokrenuli nezadovoljni studenti.

Kako se navodi u saopštenju, takav istup grupe studenata je neprihvatljiv, posebno ako se ima u vidu da postoje "otvoreni načini komunikacije studenata i akademske uprave".

"Izabrani studentski predstavnici učestvuju u radu svih tijela na fakultetima i Univerzitetu. Rektorski kolegijum se nada da će se i novonastala situacija riješiti u duhu demokratskih tradicija Univerziteta", navodi se u saopštenju.

Povodom zahtjeva studenata, Kolegijum je naveo da Rektorat nije mjesto, niti institucija u kojoj se rješava pitanje "besplatnog obrazovanja".

"Podsećamo da trenutno na Univerzitetu u Beogradu, na osnovnim i integrisanim studijama, studira 61.494 studenta, od čega je 35.629 finansirano iz budžeta, oko 58 odsto. Redovan akademski status održava se uspjehom u školovanju, a uvjek ostaje otvorena mogućnost prelaska sa statusa samofinansirajućeg na budžetskog studenta",
navodi se u saopštenju.

Studenti su upali u zgradu Rektorata na Studentskom trgu u četvrtak popodne, a zgradu su napustili rano jutros. Oni zahtijevaju besplatno i svima dostupno obrazovanje, a izabrane studentske predstavnike optužili su da su im ciljevi "fotelje i karijere".
XS
SM
MD
LG