Dostupni linkovi

Nastavljen štrajk u Croatia Airlinesu


Štrajk pilota i kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu ušao je u četvrti dan, a predstavnici sindikata i Uprave danas će ponovno pokušati razgovorima ukloniti razloge sindikalne akcije zbog koje hrvatska nacionalna aviokompanija dnevno gubi više od milijun kuna (oko 130.000 eura)

Očekuje se uskoro novi sastanak između Uprave i dva sindikata, rekao je Hini glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo nada se da će danas biti postignut dogovor s Upravom. "Nadamo se da ćemo se danas dogovoriti oko naših zahtjeva. Žalosni smo da do sastanka nije došlo jučer".

Uprava Croatia Airlinesa odbila je jučer prijedlog sindikata pilota i kabinskog osoblja da će prekinuti štrajk ako će se, dok traju kolektivni pregovori, na njih primjenjivati stari kolektivni ugovor (KU) koji im je osiguravao znatno veća primanja, nakon čega su sindikati odlučili nastaviti sa štrajkom.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova upravi su nudili da će prekinuti štrajk ako prihvati četiri uvjeta, no Uprava je te zahtjeve nazvala neostvarivima.

Sindikati su, uz ostalo, tražili da se za vrijeme trajanja pregovora nastavi na njih primjenjivati stari KU, koji je istekao krajem ožujka, te da Uprava odustane od otkaza za 42 stjuardese i stjuarda koji su bili na bolovanju 1. i 2. maja.

Uprava je spremna odustati od otkaza, kao i korištenja zakonskih mogućnosti za preispitivanje legalnosti štrajka, ali ne želi pristati na primjenu starog KU-a dok traju pregovori.
XS
SM
MD
LG