Dostupni linkovi

Lavrov:Neophodna konferencija o Siriji


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i generalni sekretar UN Ban Ki Mun saglasili su se danas da konferencija o okončanju konflikta u Siriji treba da bude održana što prije.

"Što prije ta konferencija bude održana, to bolje. Ključna stvar je u tome ko je spreman da učestvuje sa sirijske strane", rekao je Lavrov poslije razgovora sa Ban Ki Munom u Sočiju.

Generalni sekretar UN pozvao je vlasti u Damasku da dozvole stručnjacima UN da provjere navode o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom konfliktu.

"Ne treba da izgubimo zamah. Postoje velika očekivanja", dodao je Ban Ki Mun, koji će se tokom dana sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lavrov je ponovio stav Rusije da Iran treba da bude pozvan na tu konferenciju, što bi moglo da zakomplikuje organizaciju sastanka usljed potencijalnog protivljenja zapadnih zemalja.

Iran je protivnik SAD i regionalni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, koji ima i naklonost Rusije tokom konflikta u kojem je u posljednje dvije godine poginulo najmanje 80.000 ljudi.

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je ranije ove sedmice da Asad mora da ode sa vlasti i da za njega nema mjesta u poslijeratnoj Siriji.

Vlasti u Damasku saopštile su da im je potrebno više detalja o najavljenoj konferenciji, prije nego što donesu odluku o učestvovanju.
XS
SM
MD
LG