Dostupni linkovi

Ešton:EU posvećena jednakosti i eliminaciji diskriminacije


Ketrin Ašton visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost
Ketrin Ašton visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije ponovila je posvećenost Evropske unije jednakosti i eliminciji diskriminacije.

"U mnogim zemljama rodni identitet i seksualna orijentacija i dalje se koriste kao izgovor za ozbiljna kršenja ljudskih prva", navela je Ešton u saopštenju.

Ona je dodala da su osobe lezbejske, gej, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) orijentacije i dalje izložene progonu, diskriminaciji i maltretiranju, i često ekstremnom nasilju.

Evropska unija se "neumorno zalaže za poštovanje ljudskih prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet", navela je Ešton u saopštenju.

EU podržava aktiviste za odbranu ljudskih prava LGBTI populacije širom svijeta kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, navela je visoka predstavnica.

Ešton je takođe rekla da EU pozdravlja podršku Ujedinjenih nacija principu eliminacije diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, posebno, važnu rezoluciji 17/19 Savjeta UN za ljudska prava od juna 2011.

Ešton je navela da Evropska unija ohrabruje nastavak i jačanja napora u toj oblasti.
XS
SM
MD
LG